Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
Yenilenebilir enerji: Doğal kaynaklardan elde edilir. Aynı zamanda sürdürülebilirliği olan enerjilerdir. Yenilenebilir enerjiler; güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal, dalga enerjisi doğada kendiliğinden var olan kaynaklardan elde edilir. Bu kaynaklar, fosil enerji kaynaklarının aksine zamanla tükenmezler.
Fosil kaynaklar ve nükleer enerji yenilenemez enerji kaynaklarını oluşturmaktadır. Kömür, benzin, doğalgaz gibi yenilenemeyen enerjilere alternatiftirler. Farklı alanlarda kullanımları mümkündür.
Yenilenebilir Enerji Kaynak Çeşitleri
Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir?
- Rüzgar Enerjisi
- Güneş Enerjisi
- Hidrolik (Hidroelektrik) Enerjisi
- Gel-git Enerjisi
- Jeotermal Enerji
- Hidrojen Enerjisi
- Biyokütle Enerjisi
- Dalga Enerjisi
Tüm bu yenilenebilir enerjilerin ortak özellikleri çevreye dost, sürdürülebilir olmasıdır.
Rüzgâr Enerjisi
Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar enerji türbini coğrafi açıdan rüzgar alan uygun yerlere kurulur. Havanın kinetik enerjisini elektrik enerjisine çeviren türbinler ile elde edilmektedir. Rüzgar türbinleri ile elde edilen rüzgar enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır.
Güneş Enerjisi
Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan Güneş enerjisi direkt ya da dolaylı olarak güneşten elde edilen enerji olarak tanımlanabilir. Güneş enerjisi, dünyaya gelen güneş ışınlarının güneş panelleri yardımı ile ısı ve elektriğe dönüştürülmesi sonucu oluşur. Toplayıcılar kullanılarak güneş enerjisinden ısı ve elektrik elde edilebilir. Aynı zamanda fotovoltaik pillerle de elektrik üretilmektedir. Güneş enerjisi detaylar sayfamızdadır.
Hidroelektrik (Hidrolik) Enerjisi
Yenilenebilir enerji kaynakları hidroelektrik enerjisi nedir? Yenilenebilir bir enerji kaynağı olan hidroelektrik en gelişmiş enerjilerinden biridir. Sera gazı salınımı yapmaması sayesinde dünyaya hiçbir zararı olmayan enerji çeşididir. Hidrolik enerji için detaylar sayfamızdadır.
Gelgit Enerjisi
Yenilenebilir enerji kaynakları gelgit enerjisi nedir? Güneş ve Ay’ın çekim kuvveti ile okyanus seviyesinin günlük olarak alçalıp yükselmesine gelgit denir. İki farklı yöntem ile enerji üretilir. Gelgit enerjisi ile ilgili detayları sayfamızda bulabilirsiniz.
Jeotermal Enerji
Yenilenebilir enerji kaynakları jeotermal enerji nedir? Jeotermal kaynağın bulunduğu bölgelerde, direkt ya da dolaylı olarak elde edilebilen enerji türüdür. Jeotermal enerji, dünya yüzeyinin altındaki doğal ısıdan yararlanmaktır. Isıtma, soğutma, elektrik üretimi, mineral üretimi, kaplıca gibi farklı uygulama alanlarına sahiptir. Jeotermal enerji ülkemiz için de önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır.
Avantajları
- Çevre dostu enerji kaynakları arasındadır,
- Jeotermal ile elektrik üretmek için suyun ısıtılması veya buharlaştırılması için fosil yakıtlara ihtiyaç yoktur,
- Üretim verimleri çok yüksektir,
- Doğrudan yer altından elde edildiğinden yatırım maliyeti de düşüktür.
Jeotermal Enerjisinin Dezavantajları
- Jeotermal kaynakların yapılarında bazı zararlı kimyasallar vardır. Bundan dolayı re-enjeksiyon işlemlerine tabii tutulmalıdır,
- Tükenebilir enerji kaynağı olduğu için tekrar yenilenememektedir,
- Bu kaynaklardan çıkan akışkan maddeler genellikle aşındırıcı ve kirlilik yaratıcı mineraller içerir,
- Araştırma ve hazırlık maliyetleri yüksektir,
- Sondaj makineleri için yeterli alan olmalıdır,
- Enerji iletimi verimsiz olabilir. Bunun için jeotermal sistemler yerleşim bölgelerine yakın olmalıdır.
Hidrojen Enerjisi
Yenilenebilir enerji kaynakları hidrojen enerjisi nedir? Hidrojen enerjisi, doğada bileşikler halinde bulunan hidrojen gazının işlenmesi ve dönüştürülmesi ile oluşan enerji kaynağıdır. Doğal enerji kaynağı olmamasına rağmen, sürdürülebilir ve alternatif enerji kaynakları arasında yer alır.
Karbon içermediği için fosil atıkların işlenmesinde oluşan zararlı gaz salınımı gibi bir tehlike oluşturmaz. Petrol yakıtlarına göreceli olarak 1,33 kat daha verimlidir. Temiz enerji kaynakları arasında çok önemli bir yere sahiptir.
Biyokütle Enerjisi
Yenilenebilir enerji kaynakları biyokütle enerjisi nedir? Biyokütle enerjisi, bitki materyallerinden yapılan katı yakıtın elektriğe dönüştürülmesidir. (hayvan gübresi, tarım atık/artıkları, atık sular, enerji bitkileri vb gibi.) Bitkilerin yakılması veya hayvan atıklarının enerji için kullanılması en bilinen biyokütle enerjisi örneğidir. Biyokütle enerjisi ile ilgili detayları sayfamızda bulabilirsiniz.
Dalga Enerjisi
Yenilenebilir enerji kaynakları dalga enerjisi nedir? Deniz veya okyanus yüzeyinde oluşan dalga hareketlerinden elde edilen enerjiye denir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından dalga enerjisi kıyıya yakın yerlere kurulur. Noktasal soğurucular dalga ile yukarı aşağı hareket ettiğinde hidrolik pompaya basınç uygular.
Basınç ile jeneratörün enerji üretmesi sağlanır. Azaltıcı tipte suda yüzen silindirik yapılar dalgaya paralel konumlandırılır. Dalga hareketi ile bükülme noktalarında aşağı ve yukarı yönlü kuvvetler oluşur. Kuvvet ile hidrolik pompalar hareket eder ve jeneratör elektrik enerjisi üretir. Dalga enerjisi çevreye ve doğaya zararı olmayan bir enerji çeşididir. Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde en az kullanılandır.
Dalga Enerjisinin Avantajları
- Temiz enerji kaynağıdır. Çevreyi kirletmez,
- Tükenmeyen enerji kaynağıdır. Doğada çok bulunur,
- Fosil yakıtlara olan bağlılığı azaltır.
Dalga Enerjisinin Dezavantajları
- Hava şartlarından çok çabuk etkilenebilir,
- Yerleşim bölgelerine yakın olmalıdır,
- Her dalga boyu için yeni bir sistem geliştirilmek zorunludur.
Bir yanıt yazın