Asenkron Motor Kayıpları DC Motor Kayıpları
Asenkron motor kayıpları: Bu motorlar da iki temel kayıp vardır. Motor bakır kayıpları: Bu kayıplar, rotor statör sargılarındaki kayıplarıdır. Asenkron motor demir kayıpları: Değişken manyetik alanların sebep olduğu sac paketlerindeki demir kayıplarıdır.
Asenkron motorlar da demir kayıplarının iki temel kaynağı vardır. Bunlardan birincisi olan histerezis kayıplarıdır. Elektrik motorlarının manyetik devrelerinde kullanılan ferromanyetik malzemelerden kaynaklanır. Asenkron motordaki güç kayıpları elektrik ve mekanik olarak iki kısımda incelenir.
- Elektrik Kayıpları
- Mekanik Kayıplar (Döner Kayıplar)
Elektrik Kayıpları
- Statör bakır kayıpları (P𝒔𝒄𝒖)
- Rotor bakır kayıpları (Pr𝒄𝒖)
- Demir kayıpları (Pfe)
Statör Bakır Kayıpları (P𝒔𝒄𝒖)
Asenkron motorlarda statör sargılarının iç direncinden dolayı oluşan kayıplardır. Statör sargı direnci R𝒔 ve statörden geçen akım I𝒔 ise bir faz ve toplam statör bakır kayıpları şu şekilde bulunur.
𝑷𝒓𝒄𝒖,𝒇𝒂𝒛 = 𝑰𝒔 𝟐 . 𝑹𝒔 (Faz başına statör bakır kaybı)
𝑷𝒔𝒄𝒖 = 𝟑. 𝑰𝒔 𝟐 . 𝑹𝒔 (Toplam statör bakır kaybı)
Rotor Bakır Kayıpları (Pr𝒄𝒖)
Rotor sargılarının iç direnci nedeni ile sargılardan geçen akım rotor bakır kaybına sebep olur. Bir faz eşdeğer devresinde rotor sargı direnci 𝑹’r olarak verilmiştir. Rotordan geçen akım I’R bir faz ve toplam rotor bakır kayıpları şu şekilde bulunur.
𝑷𝒓𝒄𝒖,𝒇𝒂𝒛 = 𝑰𝒓 ′𝟐. 𝑹’𝒓 (Faz başına rotor bakır kaybı)
𝑷𝒓𝒄𝒖 = 𝟑. 𝑰𝒓 ′𝟐. 𝑹’𝒓 (Toplam rotor bakır kaybı)
Asenkron motorlarda rotor bakır kaybı rotor akımı ve etkin rotor direncine göre değişir. Etkin rotor direnci kayma ile değiştiği için rotor bakır kayıpları rotor akımı ve motor kaymasına göre değişir. Etkin rotor direnci;
gibi iki şekilde yazılabilir.
𝑹’r değeri rotor bakır kayıplarını, kayma ile değişen
ikinci bölüm ise elektrikten mekaniğe dönüştürülen gücü (𝑷𝒎𝒆𝒌 ) yani rüzgar, sürtünme, kaçak yük kayıpları ve mil gücünün toplamını gösterir.
Bir faz rotor giriş gücü etkin rotor direncinden;
olarak bulunur. Mekanik güç rotor döndüğü süre boyunca vardır.
Bir faz gücü formülü ile hesaplanır.
Bu güç aynı zamanda rotor çıkış gücünü de verir.
Nüve (Demir) Kayıpları
Asenkron motor nüve kayıpları hem statör hem de rotor da oluşur. Nüve kayıpları fuko akımları ve histeresiz kaybı olmak üzere iki kısımdan meydana gelir.
𝑷𝒇𝒆 = 𝑷𝒆𝒅𝒅𝒚 + 𝑷𝒉𝒊s
-
Fuko (Eddy) Kayıpları
Değişken manyetik alan içerisinde kalan demir nüvede endüklenen gerilim sebebi ile nüve üzerinde fuko akımları dolaşır. Bu akımlar nüve üzerinde ısı şeklinde bir enerji açığa çıkarak güç kaybı meydana getirirler.
-
Histeresiz Kayıpları
Manyetik akı yoğunluğu zamana göre değişir. Bu sebeple nüvenin manyetik domainlerin deki bir atom vardır. Her bir atomun, manyetik akı yoğunluğunun pozitif ve negatif yarı saykılların da yön değiştirmesi sırasında ısı şeklinde harcanan güçtür.
Demir kayıplarını meydana getiren fuko ve histeresiz kayıpları frekansla doğru orantılıdır. Ancak senkron hıza yakın değerlerde çalışan bir asenkron motorun kayması çok küçüktür. Bunun için, rotorda oluşan nüve kayıpları da çok küçük olacaktır. Bundan dolayı rotor nüve kayıpları statör nüve kayıpları ile beraber statör tarafında toplam nüve kaybı olarak hesaplanır. Asenkron motorun bir faz eşdeğer devre şemasına göre nüve kayıplarının;
Rc ve Es cinsinden değeri;
olarak hesaplanır.
Mekanik Kayıplar (Döner Kayıplar)
- Sürtünme ve rüzgar kayıpları (PF&W)
- Kaçak yük kayıpları (Pkaçak)
Sürtünme ve Rüzgar Kayıpları ( PF&W) (Mekanik Kayıpları)
Sürtünme kayıpları, bilye ve yataklarda oluşan ve motor geniş hız bandı içinde çalışmıyorsa sabit kabul edilen kayıplardır. Boş çalışma deneyi yapılarak hesap yapılabilirler. Rotorun hızına bağlı olan kayıplar, rüzgar kayıplardır. Asenkron motor boşta çalışırken rotor devresinden çok küçük bir akım geçeceğinden dolayı rotor bakır kayıpları önemsenmeyebilir.
Buna doğrultuda motorun boş çalışmada çektiği güç; statör bakır kaybı, toplam nüve kayıpları ve sürtünme ve rüzgar kayıplarına eşittir. Nüve kayıpları sabit kabul edilirse, nüve kayıpları ve sürtünme – rüzgar kayıpları döner kayıplar olarak alınabilir.
-
Kaçak Yük Kayıpları (Pkaçak)
Kaçak yük kayıpları ekstra nüve kayıplarıdır. Yüke bağlı olarak artan hava aralığı kaçak akısı ve bu akıların yüksek frekanslı etkileri sonucu ortaya çıkar. Bir asenkron motorun kaçak yük kayıpları, şöyle hesaplanır;
motorun yüklü durumdaki toplam kayıplarından doğrudan hesaplanan kayıpların çıkartılması ile hesaplanır.
𝑷𝒌𝒂ç𝒂𝒌 = 𝑷𝒕𝒌 – (𝑷𝒇&𝑤 + 𝑷𝒇𝒆) − 𝑷𝒔𝒄𝒖 − 𝑷𝒓𝒄𝒖
Kaçak yük kayıpları; asenkron motorun hem statör hem de rotorun da oluşan ekstra nüve kayıplarıdır. Kaçak yük kayıpları genel olarak motorun çıkış gücünün %1‘ i değerinde alınır.
DC MOTOR KAYIPLARI
DC motorlarda meydana gelen DC motor kayıp çeşitleri kayıplar üç kısma ayrılır.
- Bakır Kayıpları
- Demir Kayıpları
- Rüzgar ve Sürtünme Kayıpları
1 – Bakır Kayıpları
Bakır kayıpları akımdan dolayı meydana gelir. Akım geçen her kısımda bakır kayıpları vardır. DC motorlarda bakır kaybı, rotor sargılarında, şönt sargılarında, seri sargılarında, yardımcı kutup sargılarında ve kompanzasyon sargılarında oluşur.
2 – Demir Kayıpları
Kutupların manyetik alanından dolayı motorun hareket eden bölümlerinde meydana gelir. Rotor manyetik alanından dolayı kutup uçlarında kayıplar oluşur. Bu çeşit kayıplara demir kayıpları denir. Demir kayıplarından olan histerisiz ve fukolt kayıpları, yük ile birlikte çok az değişme gösteren sabit kayıplardır.
3 – Rüzgar ve Sürtünme Kayıpları
DC motorlarında oluşan çeşitli sürtünme ve vantilasyon (rüzgar) nedeni ile enerji kaybı meydana gelir. Bu kayıplar, fırçalarda, yataklarda, rotor da oluşur. Rotor dönerken hava ile sürtünmesi ve motoru soğutmak için kullanılan vantilatörün oluşturduğu kayıpların bütünüdür. Sürtünme ve rüzgar kayıpları ne kadar sabit olsa da devir sayısıyla biraz değişir.
Bir yanıt yazın