Köprü Diyot Nedir? Nasıl Bağlanır?
Köprü Diyot Nedir: Köprü diyot girişine uygulanan alternatif gerilimi doğru gerilime dönüştürür. Alternatif akımı doğru akıma dönüştürmenin en hızlı ve ekonomik yolu köprü diyotlardır.
Aynı yapıya sahip olan dört adet PN birleşmeli normal diyotun uygun şekilde bağlanması köprü diyot elde edilir. İki veya dört diyotlu köprü diyot çeşitleri vardır. Bağlantının kolay olması için giriş ve çıkış bacakları soket bağlantısı yapılabilecek şekilde dışarıya çıkarılır.
İki diyotlu köprü diyotlar, orta uçlu trafolu tam dalga doğrultmaç devrelerinin yapımında kullanılır. Üç bacaklı olan bu diyotların kenardaki bacaklarına AC uygulanıp, ortadaki bacaktan DC çıkış alınır. Günümüzde bu diyotlar çok az kullanılmaktadır.
Köprü Diyot Sembolü
Yarım Dalga Doğrultma Devresi
Yarım dalga doğrultma devresinde tek doğrultma diyotu kullanılır. Bir diyotlu yarım dalga doğrultma devresi, AC’ yi DC’ ye çeviren tek diyotlu devredir. Yarım dalga doğrultma devresinde çıkış sinyali tam düzgün olmaz. Transformatörlerin çıkışında değişen dalgalı bir akım vardır. Transformatörün çıkışındaki değişken akım, pozitif ve negatif olmak üzere iki alternanstan oluşmuştur. Diyotlar tek yönlü olarak akım geçirdiği için transformatörün çıkışındaki sinyalin sadece bir yöndeki alternansları alıcıya ulaşır. Yarım dalga doğrultma devresi bu şekilde çalışır.
Şekildeki devrede gibi transformatörün üst ucundaki (A noktası) sinyalin polaritesi pozitif olduğunda diyottan ve alıcı üzerinden akım geçer. Transformatörün üst ucundaki sinyalin polaritesi negatif olduğunda ise diyot akım geçirmez. Alıcıdan tek yönlü akım geçişi olur.
Yarım dalga doğrultma devrelerinde çıkıştan, transformatörün verebileceği gerilimin yaklaşık yarısı kadar (V çıkış = 0,45*V giriş) bir doğru gerilim alınır. Bu sebeple bir diyotlu yarım dalga doğrultma devreleri küçük akımlıdır (50-250 mA). Fazla hassas olmayan alıcıların (oyuncak, mini radyo, zil vb.) beslenmesinde kullanılır. Yarım dalga doğrultma devrelerinde çıkıştan alınabilecek doğru akımın değeri ise,
I çıkış = 0,45*I giriş olmaktadır.
(I giriş: Transformatörün sekonder akımının etkin değeridir.)
Köprü Tipi Tam Dalga Doğrultma
Köprü tipi doğrultma devresinde 4 adet doğrultma diyotu kullanılmıştır. AC’ yi en iyi
şekilde DC’ ye dönüştüren devredir. Her türlü elektronik cihazın besleme devresinde karşımıza çıkar.
Resimlerde verilen devrede görüldüğü gibi transformatörün sekonder sarımının üst ucunun (A noktası) polaritesi pozitif olduğunda D1 ve D3 diyotları iletime geçer. Akım, RY üzerinden dolaşır.
Yukarıda köprü tipi diyot tam dalga doğrultma devre şemasında görüldüğü gibi trafonun sekonder sarımının alt ucunun (B noktası) polaritesi pozitif olduğu zaman D2 ve D4
diyotları iletime geçer ve RY üzerinden akım dolaşır. Çıkıştan alınan DC gerilim, girişe uygulanan AC gerilimin 0,9’u kadardır.
V çıkış = 0,9*V giriş olur.
Devrenin çıkış akımı ise; I çıkış = 0,9*I giriş kadardır.
NOT: İnvertör ile çalışan elektrik motorların balataları varsa ve balata kontrolü köprü diyot ile yapılacaksa inverterin çıkışına köprü diyot bağlamamalıdır. Çünkü cihaza zarar verir. Balatalı elektrik motorlar normal şebeke ile çalışırken köprü diyotlar direk motorun klemensine bağlanır. AC sürücü ile çalışan motorlar da bu şekilde bağlantı yapılmaz. Balata için ayrı bir hat ve ayrı besleme sistemi kurulması gerekir. Aksi taktirde hız kontrol cihazı yanabilir.
Köprü Diyot Nasıl Bağlanır?
Dört diyotlu köprü diyotlar dört adet doğrultmaç diyotu içeren dört bacaklı diyotlardır. Gövde üzerinde sinüsoidal (~) işareti bulunan bacaklar AC giriş uçlarıdır. (+) ve (-) işareti bulunan bacaklar ise DC çıkış konnektörleridir.
Köprü diyotun üzerinde alternatif akım girişleri ve doğru akım çıkışları gösterilir. Alternatif akıma bağlandığı zaman tam dalga doğrultma yapılır. Köprü diyotlar redresör devrelerinde doğrultmaç olarak kullanılır. Köprü diyot üzerinde diyotun özelliklerini gösteren harf ve rakamlar vardır. Aşağıda köprü diyot bağlantısı görülmektedir.
Örneğin; Üzerinde B20 C320 yazan bir köprü diyotun 20 voltta çalışacağı ve üzerinden geçebilecek maksimum akım 320 mA’ dir.
Köprü Diyot Sağlamlık Kontrolü
Köprü diyot ölçümü avometre ile yapılır. Ölçüm yapılırken direnç kademesindeki avometrenin uçları köprü diyotun alternatif akım uygulanan uçlarına değdirilir. Avometre ibresi büyük bir direnç gösterir yada hiç sapmaz. Uçlarını yer değiştirdiğimizde bile sapma görülmez.
Tekrar avometrenin uçları köprü diyotun doğru akım alınan uçlarına değdirilir. Avometre uçları yer değiştirilerek yapılan ölçmelerin birinde ibre sapması, diğerinde sapmaması görülmelidir. Bu halde köprü diyot sağlamdır. Aksi halde köprü diyot bozuktur. Ayrıca bu metotla diyotun alternatif akım ve doğru akım uçları da belirlenebilir.
Köprü diyot sağlamlık testi için dijital ölçü aleti kullanıldığında diyot kademesi ile de test yapılabilir. Dışarıya çıkan her bacak, içeride bir diyot ile diğer bacağa bağlıdır.
Diyot ölçer gibi tek tek bacaklar arası diyotlara bakılıp sağlıklı bir ölçüm yapılabilir.
Alternatif akımı doğrultma, köprü diyotlarla yapılabilir. Aynı zamanda tam dalga, yarım dalga olarak da diyotlar ile yapılabilir.
Köprü diyotlar sadece iki giriş iki çıkıştan meydana gelmez. 3 faz köprü diyot (trifaze köprü diyot) da kullanılır.
Diyot Fiyatları
Köprü diyot imalatı yapan çeşitli firmalar vardır. Her firmaya ve kalitesine göre diyot fiyatları değişmektedir.
Çihat ADLEYBA der ki
Binek arabalarındaki ALTERNATÖRLERİN DİYODLARI KAÇ AMPERLİK? MESELA PROTON .Saygılarımla.
tel.05557373043
admin der ki
Ezbere bilemiyorum. Diodun Üzerindeki numarasından katoloğa bakarak kaç amper olduğu tespit edilir.
yasin der ki
Kolay gelsin elimde üzerinde DC-180V yazan koşu bandı motoru var ve ben bunu torna projemde kullanmak istiyorum , ayrıca elimde bir adet 2000w AC50-220V SCR HIZ KONTROL KARTI VAR ben bu motoru hız kontrol kartına direk bağlayamıyorum araya KBPC5010 köprü diyot bağlasam çalıştırabilirmiyim, bununla ilgili bir kaç video izledim yanlız elektronikle alakalı olarak çok bilgi sahibi değilim .Tarif ve yardımda bulunursanız memnun olurum .Teşekkürler…
admin der ki
Sitemizdeki “İnverter Nedir?” “Konvertör Nedir?” başlıklı yazımızı inceleyiniz. Sorunuza daha geniş cevap bulacaksınız.
Mustafa der ki
Diyotların çıkışından nasıl DC gerilim alıyorsunuz. DC gerilim diyotlara paralel kondansatör üzerinden alınmaz mı
admin der ki
Diyodların yapılışları öyle olduğu içindir. yarım dalga sünis alınır.
Ragıp der ki
Kumtel marka infraret isiticiya kbpc3510 kopru diyot baglanmis tasinma esnasinda soketler diyotdan cikmis 2adet kablo var bu kablolar diyot uzerinden girip cikiyor galiba
Kablolar hangi hangi uclara baglaniyor
Dc denmi yoksa ac denmi girip cikiyor
admin der ki
Servisten yardım alınız.
Tuğra CAN der ki
Merhaba,
Ben diyodu ac den dc ye çirmek için değil sadece ac devreye elektriğin tek yöne akmasını tersine gelirse de geri akmamasını sağlamak için kullanmak istiyorum.Ortalama diyod üzerinden 6 amper akım akıtacağım.Hangi tip diyod kullanmam gerektiği konusunda yardımcı olabilirmisiniz?
admin der ki
Profesyonel bir satıdan isteğe bağlı olarak katoloğdan seçim yaparak diodu temin edebilirsiniz..
Yavuz der ki
Merhaba, Sulu bir cam taşlama makinem vardı artık çaışmaz oldu. Üstünde kendinden ışıklı düğmesi ve 3 amp cam sigortası var, Düğmeye bağlı bir Köprü diyot var KBL608 yazıyor ve ne anlama geldiği hakkında bilgi bulamadım. Sizce bu diyot düğmeye düşük DC akım vermek için mi konulmuştur? Motor üzerinde 220V yazıyor…Ne de olsa ıslak el ile düğmeye dokunuluyor. Teşekkür ederim
admin der ki
Evet DC akım üretmek için konulmuştur. Diyot katologunda o harflere denk gelen başka diyot numarası vardır. Bu diyodun niçin konulduğunu ezbere bilemem incelemek lazım.