Topraklama Nedir? Önemi?
Topraklama nedir: Kaçak elektriğin bakır bir elektrot ile toprağa verilme işlemine denir. Elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağına karşı alınan hayati bir önlemdir.
Özellikle kaçak elektrik oluştuğunda, cihazlar insan hayatını riske atabilir. Bir hata durumuna karşı topraklama yapılmalıdır. Cihazlarda bazen fazla elektrik yükü oluşabilir. Elektrik yükü, direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa verilir. Bu sayede cihaza dokunan kişilerin hayati tehlikesi ortadan kalkmış olur.
Elektrik sistemlerini ve insan hayatını güvenceye almak için gerilim altındaki kısımlar yalıtılır. Toprağa karşı yalıtımda, çeşitli nedenlerle her zaman bozulma ve delinme şeklinde hata oluşması kaçınılmazdır. Ayrıca şebekelerin düzgün çalışmasını sağlamak için de topraklama yapılmalıdır. Topraklama yapılması kanuni bir zorunluluktur.
Topraklama Neden Yapılır?
Topraklamanın amacı; cihaz üzerindeki kaçak akımları toprağa akıtmaktır. Tüm boruların metal bölümleri, elektrik motorlarının gövdeleri gibi kısımlar topraklanmalıdır.
Elektrik üreten tesislerin, elektrik taşımayan kabloları da topraklanır. Birçok nedenlerden dolayı topraklama yapılmış elamanlar delinebilir veya bozulabilir. Bundan dolayı sık sık topraklama megeri ile levha ve bakır çubukların topraklama ölçümü yapılıp kontrol edilmelidir.
Topraklamanın Önemi
- Elektriksel Aşırı Yüklere Karşı Korur
Zaman zaman elektrik dalgalanmaları yaşanabilir. Ya da aşırı hava koşullarında yıldırımlara maruz kalınabilir. Bunlar elektrikli cihazlara tamamen zarar verebilecek tehlikeli derecede yüksek elektrik üretebilir. Sistemi topraklayarak sisteme bağlı cihazların fazla elektriği toprağa akacaktır. Cihazlar güvenli olacak ve büyük elektrik dalgalanmalarından korunacaktır.
- Voltaj Seviyelerini Stabilize Eder
Elektrik sistemini topraklandığında, doğru miktarda gücü doğru yerlere dağıtmak kolaylaşır. Bu, devrelerin herhangi bir noktada aşırı yüklenmemesini ve bunun sonucunda patlamamasını sağlar. Toprak, elektrik sistemindeki voltaj için ortak bir referans noktası olarak kabul edilebilir. Bu, elektrik sistemi boyunca stabilize voltaj seviyeleri sağlamaya yardımcı olur.
- Dünya En Az Dirençle İletir
Elektrikli cihazları topraklamanın ana sebebi dünyanın iyi bir iletken olmasıdır. Fazla elektriği en az dirençle iletebilmesidir. Elektrik sistemi topraklanıp toprağa bağladığında fazla elektrik insan veya cihazlardan geçmez. Bu durumda dirençsiz bir yere gitmesi sağlanır.
- Ciddi Hasar ve Ölümü Önler
Elektrik sistemi topraklamadığında cihazları ve hatta hayatı riske atmış olunur. Herhangi bir cihazdan yüksek elektrik geçtiğinde, kızarır ve onarılamayacak şekilde hasar görür. Aşırı miktarda elektrik yangın bile çıkarabilir, malınızı ve sevdiklerinizin hayatını riske atabilir.
Topraklama Çeşitleri
- Temel topraklama
- Koruma topraklaması
- Fonksiyon topraklaması
- İşletme topraklama
Temel topraklama
Kuvvetli elektrik akımının geçtiği büyük sanayi tesislerinde kullanılan topraklama çeşididir. Dengeleme amacıyla kullanılır.
Koruma topraklaması
Direkt olarak elektrik akımının geçmediği ancak olası bir kaçak durumunda insanları ve diğer canlıları çarpma olasılığı olan metal yüzeylerde yapılan topraklama çeşididir.
Fonksiyon topraklaması
Tek bir amaca yönelik olarak uygulanan topraklama çeşididir. Yıldırım çarpması durumunda oluşan elektriğin olumsuz etkilerini önlemek için yapılır. Ya da elektrikli ray sistemlerinde bulunan kuvvetli elektriğin olası zararlarından korunmak için yapılan topraklama sistemidir.
İşletme topraklaması
Büyük işletmelerde elektrik enerjisinin normal değerin üzerine çıkmaması için detaylı olarak uygulanan topraklama çeşididir.
Akımın Topraklanıp Topraklanmadığının Belirlenmesi
Elektrikli bir cihazın topraklanacak şekilde tasarlanıp tasarlanmadığını kontrol edilebilir. Cihazda üç telli bir kablo ve üç uçlu bir fiş varsa, üçüncü tel ve uç, cihazın metal çerçevesi ile kablo sisteminin topraklaması arasındaki toprak bağlantısını sağlayacaktır.
Prizleri kontrol ederek elektrik sisteminin topraklanıp topraklanmadığını belirlenebilir. Prizde üç uç varsa, sistemde biri topraklama kablosu olmalıdır. Akımın topraklanıp topraklanmadığından emin olmak için elektriksel topraklama testi yapılabilir.
Topraklama Testi
- Elektrik topraklama testi için bir priz test cihazı kullanarak yapılabilir. Uygun elektrik topraklamasının ilk işareti prizdir. U şeklinde bir yuvaya sahip üç uçlu bir çıkışsa, bunun bir topraklama bileşeni olduğu sonucuna varılır.
- Devre test cihazının kırmızı probunu prizin daha küçük yuvasına yerleştirilir. Bu çıkış, cihazlarına güç sağlayan sıcak teldir.
- Siyah probu, nötr yuva olan çıkışın daha büyük yuvasına yerleştirilir. Bu devreyi tamamlayacaktır.
- Gösterge ışığı kontrol edilir. Priz topraklanmışsa yanar, yanmıyorsa siyah ve kırmızı probları ters çevrilir. Gösterge her iki elektrik topraklama testinde de görünmüyorsa, priz topraklanmamıştır ve kullanım için güvenli değildir.
Elektrik topraklama testi, mevcut konaklama yerindeki elektrik güvenlik seviyelerini yükseltmek için çok önemlidir. Tüm elektrik tesisatlarının hizmet ömrü boyunca güvenli ve güvende kalmasını sağlar.
Topraklama Malzemeleri
- Şerit topraklayıcı (bakır ve daldırma galveniz).
- Topraklama kazığı (bakır ve daldırma galveniz lama).
- Topraklama levhaları (bakır ve daldırma galveniz).
- Eş potansiyel baralar.
- Bakır lamalar borular bakır teller(örgülü ve mono tel).
- Alüminyum baralar.
- İletkenliği artırıcı kimyasal tozlar (gem tozu).
- Bağlantı elemanları.
- Kaynak malzemeleri (kaynak tozu, kaynak potası, çakmak ).
- Ölçü aletleri (topraklama megeri).
Topraklama da kullanılan malzeme kalitesine göre fiyatlar belirlenir.
BENZER YAZILAR
Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır
Bina Topraklaması Nasıl Yapılır?
mehmet karaoglu der ki
Gerçek bilgileri yazdıgınız için emegi geçenlere teşekkür ederim sagolun saygı ve selamlarımı sunarım.
Yunus SAKA der ki
Emeğinize sağlık, çok güzel bir site.
Ethem Kelekçi der ki
Gerçekten güzel ve detaylı bilgi vermişsiniz.Teşekkür ederim.
özgür yatmaz der ki
çok teşekürler süper bilginizden dolayı
emre der ki
teşekkürler gerçekten bilgilendirici 🙂
Sefa önen der ki
Çok güzel bir kaynak. Yapanlar için teşekkür ederim.
ahmet pilatin der ki
emeğiniz ve bilginiz için çok teşekkür ederim,bilgi paylaşınca dahada güzel oluyor
saygılarımla